Gepubliceerd op: 5 juni 2023

SPECTACULAIRE BEKERWINST PAX JO-19

De weg naar de finale

Onze aankomende talenten begonnen in een poule van vier. Doordat ze eerste in de poule werden, mochten ze door naar de volgende ronde.

Dat waren afvalwedstrijden. Beekbergen werd in de pan gehakt en dat betekende dat er een kwartfinale wedstrijd gespeeld moest worden thuis tegen Colmschate.

Weer was PAX de bovenliggende partij. Het bleef echter lang spannend omdat er maar een keer werd gescoord.

Op naar de halve finale. Een grote delegatie uit Hengelo toog naar Ede, waar Blauw Geel de volgende tegenstander was. Onze jongens kwamen met 1-0 achter, maar lieten zich daardoor niet uit het veld slaan. De verdiende gelijkmaker kwam er. Die stand bleef na 90 minuten op het scorebord staan. Een strafschoppenserie was noodzakelijk om de winnaar aan te wijzen.

Alle penalty’s werden door de strafschopnemers van PAX onberispelijk ingeschoten.

Doordat Marvin een penalty van Blauw Geel stopte, mocht PAX zich tot grote vreugde van iedereen melden voor de finale van district Oost.

Finalewedstrijd

Er werd al weken over gesproken. Zaterdag 3 juni de finale 1e klas district oost PAX JO-19 tegen Avanti uit Enschede. Spelers, staf en supporters waren er klaar voor. Op het veld van OSC in Oosterhout (gemeente Nijmegen) werden meerdere finales gespeeld.

En een stralende zon zorgde mede voor een uitgelaten sfeer.

Een aantal sponsors – nauw betrokken bij het PAX team – hadden een bus geregeld. Om kwart voor twaalf liepen de finalisten door een haag van supporters en jeugd naar de bus om koers te zetten naar Oosterhout.

Oosterhout ligt aan deze kant van de Waal. Van een klein dorp is het uitgegroeid tot een nieuwe stadswijk van Nijmegen. Bij die uitbreiding hoort ook een nieuwe accommodatie.

Een imposant clubgebouw te midden van meerdere kunstgrasvelden.

De stedenbouwkundige aspecten van een nieuw gebouwd stadsdeel zijn een interessant onderwerp van gesprek, maar daarvoor kwamen we niet naar Oosterhout.

Om kwart over twee barstte het geweld los. Veel supporters – waaronder zeker 200 uit Hengelo – zorgden met vuurwerk en fakkels voor veel sfeer.

De opstelling:

Doel: Marvin Rutzerveld, achter: Martijn Wonnink, Jochem Knoef, Micah Hoftijzer, Timo Peterse, midden: Sil Jansen, Lars Koens, Ben Wijkamp, voor: Luca Wittebrood, Jeffrey Lankhorst, Christiaan van Rijn.

Wisselspelers: Jasper Klein Bleumink, Sem Jansen, Lars Burghout, Lars Haaring, Pepijn Ooms, Lars Zwaan, Travis Hartelman, Hessel Jacobs, Siem Keizer.

Na twee minuten kijken we al tegen een achterstand aan. Een van de spitsen van Avanti kopt de bal binnen uit een corner. We waren kennelijk nog onder de indruk van de entourage.

Gelukkig hoeven we niet lang te wachten op een antwoord. In de 6e minuut wordt een goed opgezette aanval afgerond door Christiaan, 1-1.

En PAX gaat door. Vier minuten na de 1-1 weer een goed lopende aanval, waaruit Ben op beheerste wijze scoort, 2-1.

Avanti is af en toe gevaarlijk, omdat ze beschikken over twee snelle spitsen. Alle hens aan dek voor onze achterhoede.

Na ongeveer een half uur maakt PAX 3-1, maar dat feest gaat niet door. De scheidsrechter had eerder gefloten voor een overtreding en vergat de voordeelregel toe te passen.

Christiaan heeft voor de rust alsnog de kans om er 3-1 van te maken.

In plaats daarvan krijgt Avanti vlak voor de rust een penalty en die wordt benut, 2-2.

Na de rust is het kwalitatief minder dan in de eerste helft. Marvin voorkomt, dat Avanti stiekem met de winst aan de haal gaat.

De staf onder aanvoering van trainer Roy Wolsheumer brengt een aantal wissels in, mede omdat een aantal spelers vermoeid zijn.

In de laatste minuten speelt PAX met 9 man, omdat de scheidsrechter tweemaal geel geeft aan spelers van PAX, hetgeen bestraft wordt met 10 minuten uitsluiting.

PAX houdt stand en dus volgen strafschoppen.

Avanti begint en scoort, Luca scoort ook.