Wij zijn PAX!

Wij zijn PAX!

En daar zijn wij trots op! Onderstaand een overzicht van onze oprichting tot aan het heden.

1928

Op zaterdagavond 9 juni in het jaar 1928 wordt “Hercules” in het leven geroepen. Hercules, later bekend onder de naam voetbal en atheletiek vereniging PAX (zoals de officiële naam luidt), heeft zijn voetbalveld liggen net buiten het dorp, om precies te zijn aan de Ruurloseweg.

1929

Hercules wordt omgedoopt in “Voetbal en Atheletiek Vereniging PAX”. Dit gebeurd omdat inschrijving voor competitie niet mogelijk was onder de naam Hercules. Namen als “Hengelo”, “HVV” en “DOS” kregen tevens geen goedkeuring bij de bond. Paul Pleunis, secretaris en schoenlapper, kwam met het idee om de naam van zijn schoencreme te gebruiken. En zo geschiede.

1944

Waar Pax bij zijn competitiedebuut begon in de 3e Klasse GVB, wist de club in de daarop volgende jaren op te klimmen naar de 1e Klasse GVB. In 1944, het laatste voetbaljaar voor de komende oorlog, wist PAX zelfs te promoveren naar de 4e Klasse NVB (later KNVB).

1946

Na een seizoen zonder voetbal vanwege de oorlog, trok PAX in 1946 naar de Kastanjelaan. Het avontuur in de 4e Klasse KNVB werd vervolgd.

1966

PAX verhuisd voor de laatste maal; ’t Elderink is de naam van het nieuwe sportcomplex. PAX speelde rond deze tijd constant in de 4e Klasse KNVB/1e Klasse GVB, waarna het later een opmerkelijke opmars tot stand bracht.

1968

Het jaar van de oprichting van de “PAX Praat”, een clubblad dat wekelijks uit werd gebracht. De PAX Praat was in de Achterhoek, op voetbalgebied, een trendsetter en werd alom geprezen. De 50 (!) opvolgende jaren werd er iedere competitie week (!) een nieuw blad uitgebracht. Door o.a. de opkomst van het internet, werd er besloten in 2018 een punt te zetten achter de papieren versie van de PAX Praat.

1979

Voornamelijk in de periode 1979 tot en met 1988 maakte PAX flinke stappen. Zo werd er met een aantal zeer bekwame voetballers promotie tot aan de 1e Klasse KNVB gerealiseerd. Zeven seizoen achtereen eindigde PAX als 1e of 2e in deze Klasse, een ware prestatie! PAX werd een begrip in de Achterhoek.

1993

Het jaar van de bijna-promotie naar de Hoofdklasse. Nadat dit helaas net niet gelukt was, was er een 5-tal jaren later na zeer lange tijd weer een degradatie (1998). Voetballen in de 2e Klasse werd weer een feit. Na 3 jaar 2e Klasse, volgende een degradatie naar de 3e Klasse (2001). Geen schande, na jaren van voetbal op hoog niveau.

2018

PAX bestaat inmiddels 90 jaar en heeft zich door de jaren heen ontwikkelt tot een warme club waarbij sportiviteit en gezelligheid gecombineerd wordt. Met het opkomende vrouwenvoetbal en seniorenvoetbal, is de club volop in ontwikkeling. Op nog vele sportieve jaren bij onze mooie club!