Gepubliceerd op: 30 mei 2024

Pax-jeugd trekt met kampioenschap op zak richting bekerfinales

Pax JO19-1 én Pax JO17-1 kunnen zaterdag ook de districtsbeker winnen.

Door Luuk Stam

HENGELO – Het lijkt dit seizoen welhaast niet op te kunnen voor de hoogste jeugdteams van Pax. Was het dit weekend al groot feest op het Hengelose sportpark Het Elderink omdat de JO19-1 én de JO17-1 het kampioenschap in respectievelijk de eerste en de tweede klasse wisten binnen te slepen, komend weekend kan het succes nóg groter worden. Komende zaterdag (1 juni) strijden beide teams in de finale van de districtsbeker.

De jongens van Pax JO19-1 nemen het in Brummen op tegen de JO19-1 van de amateurtak van het Almelose Heracles. De aftrap is om 14.15 uur. De finale vormt voor de Hengelose junioren het sluitstuk van een bekercampagne, die al in december begon en waarin achtereenvolgens de hoogste JO19-teams van FC Bergh, WVV’34 uit Wageningen, ABS uit Bathmen en Blauw Wit uit Nijmegen aan de zegekar werden geknoopt.

Als de finale in Brummen aftrapt, is het feest in Hulshorst wellicht al losgebarsten. Daar neemt Pax JO17-1 het in hun bekerfinale op tegen SV Losser JO17-2. Deze wedstrijd begint om 12.00 uur. Ook dit Hengelose team blaakt van het zelfvertrouwen, want deze junioren zijn bezig aan een enorme zegereeks. Naast het succes in de beker behaalde dit team het kampioenschap in de competitie – waarin nog één wedstrijd te spelen is – zonder puntverlies.

Tweede jaar op rij
Twee kampioenschappen zijn al bijzonder, maar twee jeugdteams in de bekerfinales, dat gebeurde bij Pax nog nooit eerder. Wel staat de JO19-1 voor het tweede jaar op rij in de finale. Vorig jaar stuntte dit team door de beker te winnen, ook dat kwam in de lange geschiedenis van de Hengelose voetbalvereniging nog nooit voor. Waar al dat succes ineens vandaan komt? “Ik weet het niet, het is niet te geloven eigenlijk”, zegt JO19-keeper Siem Keizer. “De JO17 speelt dan wel een niveau lager (tweede klasse, LS), maar een bekerfinale is een bekerfinale. Zo gebeurt het nooit, zo spelen twee Pax-teams een finale, heel mooi.”

JO19-trainer Vincent Selhorst – eveneens trainer van Pax 1 – spreekt van een talentvolle jeugdlichting. “We hebben bij ons team veel tweedejaars en ook de jongens die na vorig seizoen over zijn gekomen, doen het hartstikke goed”, vertelt de trainer, die bij de JO19 kan beschikken over zes spelers die ook al hun debuut in het eerste elftal maakten. Daarnaast zijn drie spelers vervroegd doorgeschoven vanuit de JO17. Selhorst: “Dit is een hechte groep van jongens die leergierig zijn, heel hard werken en voor elkaar door het vuur gaan.”

Dat herkent ook Siem Keizer. “Wij zijn een prestatieteam met de vibe van een vriendenteam”, aldus de jonge keeper, die samen met drie van zijn teamgenoten onlangs ging kijken bij een wedstrijd van de Heracles-jeugd, ter voorbereiding op de bekerfinale. “Het leeft bij ons heel erg, wij willen ’m natuurlijk verdedigen. Met het kampioenschap al binnen, de dubbel pakken én voor het tweede jaar op rij de beker winnen, dat zou héél vet zijn. Daarbij hopen we natuurlijk van harte dat de JO17 ’m ook pakt, dan kunnen we het feest mooi samen vieren.”

Nacompetitie
Ook voor Pax 1 eindigt het seizoen met een toetje, de Hengelose hoofdmacht speelt nacompetitie voor promotie naar de derde klasse, dit na een periodetitel en een tweede plek in de reguliere competitie, achter kampioen Gendringen. In de eerste ronde is vierdeklasser SV Klarenbeek komende zondag (2 juni) in Hengelo de tegenstander, de aftrap op sportpark Het Elderink is om 14.00 uur. In deze nacompetitie strijden 24 teams om drie plekken in de derde klasse via een knock-outsysteem, steeds over één wedstrijd. Trainer Selhorst: “We gaan er vol voor, in zo’n nacompetitie kan het alle kanten op.”

Deel dit bericht!