Gepubliceerd op: 2 juni 2024

Ongekend succes voor PAX-jeugd: óók twee keer bekerwinst

Pax JO19-1 en Pax JO17-1 pakken allebei de dubbel: kampioenschap én beker.

Door Luuk Stam

HENGELO – De deur van de speciaal ingehuurde De Graafschap-bus schuift open, een enorme muziekbox komt naar buiten, ‘kam-pi-oe-nen!’, klinkt daaruit op hoog volume. Speler Boris Hoogerdijk zet de box op de parkeerplaats van sportpark Het Elderink, gaat vervolgens terug de bus in, voegt zich opnieuw bij zijn medespelers. Even is het wachten, de spanning bouwt op. Dan is daar hét moment van deze zaterdag: de beker komt de bus uit, in de handen van aanvoerder Ben Wijkamp, gevolgd door al zijn uitzinnige teamgenoten van Pax JO19-1. Springend, juichend, de gewonnen bokaal hoog in de lucht, bier vliegt in het rond.

Vrijwel direct zijn er de blikken richting de jongens van Pax JO17-1, die een prominente plek innemen in het gezelschap dat hen hier op de parkeerplaats staat op te wachten. Bij deze net iets jongere lichting junioren al net zoveel blijdschap op de gezichten. Ook zij staan met zo’n beker in de handen, want de Pax-jeugd wist deze zaterdagmiddag niet één, maar twee bekerfinales te winnen. Dat terwijl zowel de JO19-1 als de JO17-1 vorige week ook al het kampioenschap wist binnen te halen. Al snel gaan de felicitaties over en weer, intense vreugde, gebalde vuisten bij de spelers van beide teams: ‘Lekker boys!’

Magisch
Het is dan ook een ongekend succes, tot vorig jaar won nog nooit een jeugdteam van Pax de KNVB-districtsbeker. Toen was het de JO19-1, nu zijn het de JO19-1 én de JO17-1. Al dit blauw-witte succes zorgt voor een regen van superlatieven. “Dit is fantastisch”, reageert Pax-voorzitter Ben Groot Roessink. “Een dubbel kampioenschap én een dubbele bekerwinst, dit is niet alleen uniek voor Pax, dit is uniek voor het gehele Achterhoekse amateurvoetbal.” Ruben Eenink (17), aanvoerder van de JO17-1: “Dit hadden wij begin dit seizoen nooit verwacht, dit is magisch.” Ben Wijkamp (19): “Hoe dit nu allemaal samenkomt is bizar, echt bizar.”

Terug naar eerder op de middag, die al vroeg begint in Hulshorst. Hier aan de rand van de Veluwe trapt Pax JO17-1 om 12.00 uur af tegen SV Losser JO17-2. Er ontvouwt zich een wedstrijd die bolstaat van de spanning, waarin de jongens uit Overijssel zich fysiek sterker tonen, maar waar Pax voetballend de boventoon voert. Dat resulteert kort voor rust in een 1-0 voorsprong. In de tweede helft komt SV Losser op 1-1, maar Pax weet vervolgens opnieuw op voorsprong te komen: 2-1. Het blijkt uiteindelijk het winnende doelpunt, want na een spannende slotfase waarin paal en lat hun rol spelen, gaat de beker mee naar Hengelo.

Snoekduik
Dan de wedstrijd in Brummen, waar Pax JO19-1 het later op de middag opneemt tegen AVC Heracles JO19-1 uit Almelo. De Hengeloërs winnen met 2-0, na een wedstrijd die lang op een 0-0 lijkt af te stevenen. Pas in de 86ste minuut opent Pax de score. Een bloedstollende slotfase volgt, waarin één van de Pax-verdedigers nog ternauwernood een bal van de lijn haalt en zo de 1-1 voorkomt. “Met een snoekduik zoals Robin van Persie”, blikt aanvoerder Ben Wijkamp na afloop terug. In de 93ste minuut komt zijn team vervolgens op 2-0. “Dan is het klaar en spring je allemaal op elkaar van blijdschap, fantastisch om mee te maken.”

Wat al dit succes betekent voor de toekomst van deze club? “Heel veel”, zegt onder 17-aanvoerder Ruben Eenink. “Het eerste elftal zit nu iets in een dal. Wij hopen met de jeugd zoveel nieuwe energie, vreugde en emotie toe te voegen dat het voetbalniveau weer omhoog gaat en dat we Pax in de nabije toekomst samen naar de oude hoogtes kunnen stuwen. Dat idee leeft bij ons enorm, de onderlinge band binnen ons team is heel hecht, ook met de jongens van de onder 19. Dat we dit nu samen kunnen vieren, is echt geweldig.”

Toekomst
Zijn collega-aanvoerder Wijkamp kijkt eveneens al verder vooruit: “Onze trainer (Vincent Selhorst, tevens trainer van Pax 1, LS) zegt het ook vaak tegen ons. Zo van: ‘Als jullie zo doorgaan, dan spelen jullie over vijf jaar samen in het eerste.’ Dat zou toch geweldig zijn?” Ook JO17-trainer Harold Meerlo ziet de toekomst voor Pax met deze jeugdsuccessen rooskleurig in: “Je krijgt natuurlijk wel te maken met jongens die gaan studeren enzovoort, maar als je ze bij de club kunt houden, dan belooft dit veel goeds”, stelt hij. “Voor nu vind ik dit succes vooral heel mooi voor deze jongens, zij hebben zoiets nog nooit meegemaakt.”

Samen tekenden beide jeugdteams deze zaterdagmiddag voor een dag waar ze bij Pax nog lang over zullen praten. Het maakt voorzitter Ben Groot Roessink tot een zeer tevreden man: “Het is zo mooi om te zien dat wanneer je investeert in de jeugd, dat dit uiteindelijk ook resultaten geeft en leidt tot succes. Dan merk je ook dat de gehele gemeenschap erachter gaat staan, kijk naar hoeveel Hengeloërs er in Brummen waren, hoeveel mensen er ook naar Hulshorst zijn gereden om daar naar de onder 17 te kijken. En dan sta je hier aan het eind van de dag met twee van die mooie bekers, dit geeft iedereen bij Pax een enorme boost.”

De gewonnen beker gaat de lucht in als het team van Pax JO19-1 zaterdagmiddag terugkeert op sportpark Het Elderink. Foto: Luuk Stam
Aanvoerders Ruben Eenink van Pax JO17-1 (links) en Ben Wijkamp van Pax JO19-1 tonen de gewonnen bekers. Foto: Luuk Stam

Deel dit bericht!